Kies spouwmuurisolatie en krijg veel waar voor je geld
Kies spouwmuurisolatie en krijg veel waar voor je geld

Spouwmuurisolatie is verreweg de goedkoopste manier van isoleren die op dit moment beschikbaar is. De twee andere gangbare methoden zijn binnen- en buitenmuur isolatie. Hier betaal je respectievelijk gemiddeld €100 en €130 per vierkante meter voor terwijl de kosten voor de isolatie van de spouwmuur rond de €15 euro per vierkante meter liggen. En ook al verdien je veel aan de prijs, je hoeft er weinig voor in te leveren. Spouwmuurisolatie is namelijk zo effectief dat een woning van gemiddelde afmetingen hiermee tot €500 per jaar op kan verdienen. Je hebt je kosten er dus binnen vier jaar uit. Alleen binnenmuur isolatie is effectiever en het verschil ligt rond de €100 per jaar. Ligt hier een addertje onder het gras?

Redenen voor de lage kosten

Het antwoord is nee, de redenen voor deze lage kosten zijn makkelijk te verklaren. De techniek die wordt toegepast is niet erg arbeidsintensief. Er worden gaten in de buitenmuur geboord die toegang geven tot de spouw (de holte binnenin de muur). Op deze gaten wordt een slang aangesloten die isolatiemateriaal de spouw in spuit, tot deze compleet is gevuld. Dit is dus een snelle klus maar ook een methode die weinig impact heeft op de staat van je muren. Het repareren van de gaten is gauw gedaan. Bovendien zijn de isolatiematerialen die gebruikt worden ook niet prijzig. De meest gangbare producten zijn glaswol, steenwol, schuim en piepschuim. De spouw is de plek waar een huis de meeste warmte verliest en door deze op te vullen hou je de kou buiten en de warmte binnen.

Subsidie

Daarbij is het ook mogelijk dat je subsidie aan kan vragen op de arbeidskosten. Als je bij je gemeente nagaat of je hier voor in aanmerking komt, kan het zijn dat je maar 6 procent BTW hoeft te betalen in plaats van de standaard 21 procent. Spouwmuurisolatie is niet voor niks de meest populaire vorm van isolatie.